De prijzen van de verschillende wijnen lopen bij Cave de l’Est flink uiteen en dat roept natuurlijk de vraag op: is de hoger geprijsde wijn ook beter dan de lager geprijsde wijn? En hoe proef je dit dan? De prijs van de wijn is naast de kwaliteit ook terug te voeren op de populariteit, de schaarste, het gebied waar de wijn vandaan komt en nog vele andere factoren. Dit keer richt ik me op het verschil in kwaliteit en hoe dit verschil te herkennen is.
De kwaliteit van wijn kan volgens de meest gangbare opinie niet gemeten worden door de vloeistof in een laboratorium te testen. Daarnaast ben ik van mening dat de ‘kwaliteit’ van een wijn ook zeer persoonlijk bepaald is. De beleving van de proever is voor diegene uiteindelijk leidend in de bepaling van de kwaliteit. Maar is de kwaliteit dan helemaal niet objectief vast te stellen?
Gelukkig valt er door empirisch onderzoek veel vast te stellen over de objectieve kwaliteit van wijn, al zal er altijd discussie blijven bestaan over de parameters die gezamenlijk deze kwaliteit bepalen. 4 belangrijke elementen worden als de kern gezien: Balans, Lengte, Intensiteit (concentratie) en Complexiteit, bij elkaar de BLIC-assessment van de Wine & Spirit Education Trust.
Balans
Een wijn moet in balans zijn, dat wil zeggen dat de verschillende elementen van een wijn met elkaar in harmonie moeten zijn. Daarbij wordt vaak verwezen naar zuren die in balans moeten zijn met de (fruit)concentratie van een wijn, houtaroma’s die in harmonie zijn met de primaire fruitaroma’s of de alcohol die niet mag overheersen. Een wijn kan hier vooral punten verliezen wanneer het niet in balans is, excelleren in balans is wat mij betreft ingewikkeld.
Lengte
De ‘lengte’ of afdronk van een wijn wordt bepaald door het aantal seconden dat een wijn zich nog positief en in balans laat gelden na het nemen van een slok. Wijnen van lagere kwaliteit vervliegen direct of na een aantal seconden, wijnen van hoge kwaliteit blijven 15 seconden of zelfs het dubbele nazingen. Belangrijk is dat de afdronk in balans moet zijn met de beleving wanneer de wijn zich nog in de mond begeeft en niet uit elkaar valt tijdens de afdronk. Het moet ook een positieve beleving zijn, zuren die achterblijven zonder te worden gebalanceerd door fruitconcentratie dragen niet bij aan een lange afdronk.
Intensiteit (concentratie)
Een wijn met geconcentreerde aroma’s heeft een hogere kwaliteit dan een wijn die nergens naar ruikt. De concentratie moet echter wel in balans zijn met de rest van de wijn. In mijn ogen heeft een wijn van hoge kwaliteit de concentratie die bij de wijn past, wat ruimte laat voor wijnen in een subtielere stijl.
Complexiteit
Een wijn is complex wanneer er veel verschillende aroma’s te ruiken zijn. Het kan hier zowel gaan om verschillende aroma’s die dicht bij elkaar liggen (‘binnen één cluster) als aroma’s die verder uit elkaar liggen. Een leidraad vormt het onderscheid tussen primaire aroma’s (komen voort uit de druif zelf, denk aan fruitige, bloemige en kruidige aroma’s), secundaire aroma’s (worden tijdens het wijnmaakproces toegevoegd, denk aan vanille, boter, brioche) en tertiaire aroma’s (ontstaan door ontwikkeling, denk aan gedroogd fruit, noten en leer). Uiteindelijk gaat het ook hier om de balans.
Natuurlijk zijn er ook andere elementen te verzinnen die bijdragen aan de kwaliteit. En wijn die een ware expressie is van de stijl of het gebied waar de wijn vandaan komt, is van hogere kwaliteit dan een generieke wijn die overal vandaan kan komen. Een wijn kan een bepaalde spanning hebben door een samenspel van zuren, mineralen en concentratie. Ook indien de wijn de suggestie geeft nog jaren mee te gaan kan je hem een hoge kwaliteit toedichten. Goed beargumenteerd zijn er nog veel meer elementen te verzinnen die een wijn ‘goed’ kunnen maken.
De beste manier om wijnen met elkaar te vergelijken is ze naast elkaar te zetten tijdens een proeverij. Tijdens de aankomende proeverij over Duitse Kwaliteit op 15 en 16 september proeven we 4 sets van 3 wijnen waarbij de enige variërende factor het terroir en de kwaliteit is. Proef jij het verschil? Koop nu tickets via https://www.cavedelest.nl/wijnproeverij en neem de proef op de som!
Dit is een blog van Cave de l'Est. Vind je het leuk om content over wijn en terroir ook op je eigen website te delen? Neem contact met ons op voor een samenwerking!
Lees alle andere blogs!