Wat zijn tannines en hoe beïnvloeden ze de smaak van wijn? Dit is een vraag die ons vaak wordt gesteld. Niet gek aangezien het een van de belangrijkste elementen is waar op wordt gelet als het om rode en oranje wijn gaat! In tegenstelling tot wat veel mensen denken, vind je tannines net zo goed in blauwe als in witte druivensoorten. In deze blog gaan wij dieper in op dit onderwerp door jullie een waaier aan informatie te geven over de oorsprong, functie en smaak van tannines!
Wat zijn tannines?
Vanuit een chemisch oogpunt is tannine een bouwsteen die je in zowel witte als rode wijn terugvindt en die de kleur (door binding met kleurstoffen), smaak en structuur van de wijn bepaalt. De etymologie van het woord brengt ons naar de Latijnse term ’tannare’ dat ‘looien’ betekent. Het wordt daardoor ook wel looizuur genoemd! Tannines zitten niet alleen in wijn maar bijvoorbeeld ook in thee. Wellicht heb je eens zwarte thee te lang laten trekken en heb je een wrange sensatie in je mond mogen ervaren. Dat zijn ook tannines!
Waar komen tannines vandaan en hoe komen ze in de wijn terecht?
Tannines zitten in de schil, de steeltjes en de pitjes van de druiven. De ene rode wijn zal bijna geen tannines hebben en de andere juist heel veel. Dat ligt aan twee belangrijke elementen : de druivensoort die wordt gebruikt en de mate van extractie. Druivensoorten zoals Pinot Noir, Barbera, Zinfandel, Grenache en Merlot hebben van nature weinig tannines. Cabernet Sauvignon, Syrah, Tannat en Nebbiolo bevatten van nature veel tannines. Om terug te komen op de vergelijking met zwarte thee ; hoe langer je thee laat trekken, hoe meer tannines er vrij komen. Dit proces noemen we extractie. Je kan de extractie ook nog versterken door beweging en verhitting toe te voegen aan het proces. Hoe sterker de extractie van de schillen en steeltjes van de druiven in het sap, hoe meer tannines er vrij komen!
Hoe herken ik tannines in wijn?
Hoe je tannines herkent, is door het stroeve, droge gevoel dat ze in min of meerdere mate achterlaten in je mond. Met name aan de binnenkant van je wangen en op je tandvlees zijn ze het beste waar te nemen als je een slok wijn hebt genomen.
Wat voor rol spelen tannines?
Alcohol, suiker, zuren, aroma’s, kleur en tannines zijn de bouwstenen waaruit een wijn is opgemaakt. Er wordt gestreefd naar harmonie tussen deze elementen, dit wordt ook wel de balans in een wijn genoemd. Tannines dragen bij aan de structuur en de textuur. We hebben het dan eerder over mondgevoel dan over de smaak die tannines toevoegen aan een wijn. Dit varieert van fluweelzacht tot een grovere sensatie. Al kunnen ze een bittere impressie geven, tannines hebben in theorie geen smaak. Wanneer de druiven en steeltjes niet rijp genoeg waren op het moment van oogsten dan zullen tannines groene en onrijpe aroma’s afgeven aan de wijn.
Tannines spelen een belangrijke rol in de conservering van een wijn. Ze werken als natuurlijke antioxidanten. Ze zijn letterlijk de ruggengraat van elke fles rode wijn die bedoeld is om te bewaren. Een tanninerijke wijn komt met de jaren ronder en zachter over, wat komt door de binding van tannines aan andere stoffen (onder andere kleurstoffen). Daarmee raken ze beter geïntegreerd in de wijn en blijven ze ondertussen hun beschermende werking behouden. Dit is één van de bijzondere aspecten van gerijpte wijnen omdat de harmonie met tijd op fles ontstaat!
Wanneer drink je wijnen met veel tannines?
Een wijn met veel tannines vraagt niet per se altijd om begeleiding van eten. Met uitzondering van uitstekend gezelschap zal een Barolo liefhebber in principe niet veel nodig hebben om van de wijn te genieten. Dit is een kwestie van voorkeur. Wijnen met veel tannines en structuur zijn namelijk wel perfecte begeleiders als het komt op het gebied van eten. Vooral dierlijke eiwitten (vlees) zullen het stroeve gevoel verzachten en vet heeft sowieso een zalvend effect waar de structuur van de tannines perfect mee zal complementeren. Qua mondgevoel geeft dit ontzettend veel voldoening! Een klassiek voorbeeld van zo een combinatie is een Côte de Boeuf met rode Bordeaux.
Dit is een blog van Cave de l'Est. Vind je het leuk om content over wijn en terroir ook op je eigen website te delen? Neem contact met ons op voor een samenwerking!
Lees alle andere blogs!